[...] ciele. Tymczasem u większości ludzi jest to niezmiernie powolny proces i pozbycie się 0,5 kg tkanki tłuszczowej tygodniowo i tak należy uznać za sukces. Podsumowanie Wyniki badania sugerują, że 4-6% tkanki tłuszczowej w ustroju (w tym przypadku około 2,5 kg tłuszczu) stanowi dolną granicę dla zdrowych mężczyzn, ocenianą przez DEXA lub przez [...]
[...] pracy długotrwałej. Jeszcze większe znaczenie mogą mieć węglowodany przy pracy o zmiennej intensywności (interwały), nawet jeśli trening nie trwa więcej niż 2 h. Referencje, badania, literatura: C. Chryssanthopoulos, C. Williams Pre-Exercise Carbohydrate Meal and Endurance Running Capacity when Carbohydrates are Ingested During Exercise [...]
Hamilton-Reeves JM i wsp. przeprowadzili meta-analizę, aby ustalić, czy izoflawony wywierają działanie estrogenopodobne u mężczyzn, poprzez obniżenie stężenia biologicznie dostępnego testosteronu. Badano wpływ białka sojowego lub izoflawonu na testosteron, SHBG, wolny testosteron i wskaźnik androgenowy (FAI) u mężczyzn. Bazy danych PubMed i CAB [...]
W uproszczeniu budowanie mięśni kojarzy się nam z treningiem i spożywaniem dużych ilości białka. Przypominając badania naukowe-optymalna ilość białka dla kulturystów budujących mięśnie wynosi od 2,3 do 3,1 g białka na 1 kg beztłuszczowej masy ciała. Podsumowanie i wnioski Suplementacja l-cytruliną na diecie niskobiałkowej, która prowadzona była [...]
Nasza skóra to nasza wizytówka. To, w jaki sposób o nią dbamy, jak się odżywiamy i w ogóle jaki prowadzimy styl życia, mocno wpływa na jej wygląd. Z poprzedniego artykułu, wiesz już, co warto jeść, żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Czy można jeść przetworzoną żywność? Przegląd badań z 2014 roku powiązał mocno przetworzoną żywność [...]
[...] kawy może spowolnić procesy starzenia się mózgu? Okazuje się, że kawa oprócz właściwości pobudzających, może także poprawić niektóre aspekty funkcji poznawczych. Niektóre badania sugerują, że spożywanie kawy ma związek ze spowolnieniem akumulacji białka amyloidu w mózgu, kluczowego czynnika w rozwoju choroby Alzheimera. Problem jednak jest [...]
Indeks glikemiczny (IG) jest czymś, co znają prawdopodobnie wszyscy, równie osoby chore na cukrzycę, insulinooporność, osoby zdrowo się odżywiające, będące na diecie, a nawet osoby, które z powyższymi nie mają nic wspólnego, prowadzą konwencjonalną dietę. Jednak na pewno każdemu z nas pojęcie to obiło się o uszy. Indeks glikemiczny vs indeks [...]
[...] chleba na kompozycję sylwetki nie był zbyt często badany. Naukowcy Bautista-Castaño I. i wsp. wzięli pod uwagę dane 2 213 uczestników z wysokim ryzykiem CVD z badania PREvención con DIeta MEDiterránea (PREDIMED), aby ocenić związek między zmianami w spożyciu chleba a przyrostem masy ciała i obwodu w pasie. Zwyczaje [...]
To zagadnienie można rozpatrywać dwutorowo. Pierwszy jest ogólny i zakłada przerwę w siłowni spowodowaną niesprzyjającymi okolicznościami, np. dłuższym wyjazdem, okresowym nadmiarem obowiązków, etc. Drugi jako przyczynę przerwy w treningach na siłowni wskazuje występowanie kontuzji/urazu. Beta alanina oraz arginina i cytrulina Mogą wspierać [...]
[...] silnie obniżone w grupie, w której najpierw trenowano wytrzymałościowo, a dopiero później siłowo. To miało znaczenie dla zmylenia osoby, która zapoznaje się z wynikami badania. Tak naprawdę szczytowe stężenie testosteronu na końcu wspomnianej sesji było i tak o 10% niższe, niż gdy najpierw trenowano siłowo, a dopiero później na bieżni. Nie [...]
Kolagen to powszechne białko w organizmach zwierząt, a jego specyficzna struktura i właściwości różnią się w zależności od miejsca występowania. Pierwsze organizmy wytwarzające kolagen prawdopodobnie pojawiły się już w erze prekambryjskiej, około 750-800 milionów lat temu. To czas, kiedy większość wielokomórkowych form życia zaczęła ewoluować. Do [...]
Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, jakie są używane w kuchni sportowców. Zazwyczaj występuje on w połączeniu z piersią z kurczaka i brokułem, jako „danie idealne”, co dość często jest mocno przerysowane i bywa przedmiotem drwin. Jednak wielu sportowców w ten sposób jada, czerpiąc pożądane źródła makroskładników, osiągając [...]
[...] od insuliny. Jest to więc bardzo ciekawa wiadomość dla osób mających problem z kontrolowaniem łaknienia i glikemią. WPC może pomóc uregulować te kwestie. Referencje, badania: Tina Akhavan i in. „Effect of premeal consumption of whey protein and its hydrolysate on food intake and postmeal glycemia and insulin responses in young [...]
[...] więcej niż kilku kilometrów było szkodliwe, ale naprawdę dobrze powinno się przemyśleć bieganie długodystansowe. Wcale nie jest ono zdrowe, jak powszechnie głosi się w Internecie. Referencje, badania, źródła naukowe: Edward Koźluk, Grzegorz Opolski Migotanie przedsionków https://podyplomie.pl/wiedza/wielka-interna/984,migotanie-przedsionkow
Spirulina pochodzi z niebiesko-zielonych alg. Nazwa może odnosić się do wielu gatunków z rodzaju Arthrospira, a mianowicie platensis i maxima. Spirulina jest często używana jako wegańskie źródło białka i żelaza. Jest także źródłem wielu innych składników odżywczych i fitochemicznych. Niektórzy uważają, że dostarcza witaminę B12, ale w [...]
[...] migdałów, polecam włączyć maślan sodu dostępny w formie suplementu diety. Znaczenie maślanu sodu dla jelit Wciąż poznajemy ludzki mikrobiom, a naukowcy cały czas prowadzą badania w tym kierunku. Maślan wspiera barierę jelitową, która zapobiega przedostawaniu się bakterii i innych drobnoustrojów do krwi. W ten sposób maślan może pomóc w [...]
Rozpowszechnienie wiedzy o surowcu zielarskim Tribulus terrestris, czyli buzdyganku naziemnym, wśród konsumentów w cywilizacji zachodniej miało miejsce jeszcze przed narodzinami globalnego zainteresowania treningiem typu CrossFit. Używanie tribulusa jako suplementu zyskało popularność już w latach 70. i 80. XX wieku, mimo że w Ajurwedzie znany był [...]
[...] WPI sprawdza się w okresie potreningowym, gdy trzeba szybko „uzupełnić bak”, a np. białka kazeinowe na noc, gdy potrzebny jest dłuższy dowóz aminokwasów. Referencje, badania, literatura: Nicholas A. Burd i in. Greater stimulation of myofibrillar protein synthesis with ingestion of whey protein isolate v. micellar casein at rest and after [...]
[...] wsp. przeprowadzili wiele badań które mają dużą wartość dla osób trenujących. Naukowcy nie próżnują i w końcu sierpnia 2018 r. pojawił się kolejny ciekawy eksperyment. Celem badania była ocena adaptacji mięśniowej pomiędzy protokołami treningu o niskiej, umiarkowanej i wysokiej objętości u mężczyzn mających doświadczenie w treningu siłowym. [...]